Примарна реконструкција дојке са уградњом имплантата-субкутана мастектомија

Прим др Милош Почековац

Шта је субкутана мастектомија?

Субкутана мастектомија је хируршка процедура током које се отклања комплетно ткиво дојке али уз очување коже, брадавице и ареоле.

Истовремено се врши реконструкција дојке са уградњом имплантата.

Sentinel biopsy breast cancer

Када је први пут урађена?

Фриман је 1962. године први увео у хируршку процедуру метод субкутане мастектомије са очувањем коже и брадавично ареоларног комплекса, код бенигних лезија дојке, али није код лечења карцинома дојке или у профилактичке сврхе.

Хартман је 1999.године са својим сарадницима, објавио у часопису (New England Journal of Medicine) на клиници Мејо, студију о профилактичкој мастектомији која штеди брадавицу (Nipple sparing mastectomy-NSM) код жена високог ризика за настанак карцинома дојке. На овај начин смањио је ризик од настанка карцинома дојке за 81-94% у групама са високим и умереним ризиком.

Да ли се ради код особа које су већ оперисане, у циљу смањења ризика супротне дојке?

Студије (Мекдоналд) су показале да учесталост  карцинома супротне дојке се значајно смањује након профилактичке мастектомије код жена са позитивном породичном анамнезом.

Да ли се ради код свих пацијената са карциномом дојке?

Првобитне индикације за мастектомију која штеди брадавицу и ареолу су биле да карцином мора бити најмање 2цм удаљен од брадавице, да је мањи од 2цм у пречнику и да су негативни лимфни чворови аксиле. Ово је подстакнуто доказима да, након одабира пацијенткиња, брадавица и ареола нису захваћени карциномом . То је навело многе институције да започну са применом NSM у овој добро дефинисаној групи.

Данас се проширују критеријуми за NSM у неким институцијама које се залажу за његову употребу код пацијената високог ризика, са већим туморима, туморима у близини брадавице или чак код пацијената са агресивнијим карциномом након неоадјувантне хемотерапије.

 

Студије су показале  низак проценат карцинома дојке са захватањем брадавично-ареоларног комплекса.  

Практично, једина забрана за извођење ове операције је код инфламаторног карцинома дојке.

 

Могу ли особе са великим и спуштеним дојкама да буду кандидати за ову операцију?

Код великих и птотичних дојки васукаризација брадавично ареоларног комплекса може бити угрожена након мастектомије која штеди брадавицу. По неким ауторима (Spear) могуће је прво урадити смањење и мастопексију-подизање дојке па тек онда у другом акту урадити мастектомију која штеди брадавицу.

Где се најчешће прави рез?

Истраживања су показала да инфрамамарни рез (испод дојке) или инферолатерални (доње спољашњи) рез најмање доводи до компликација као што су латерализација (померање) брадавице или некроза коже и брадавице.

МОЛИМО ВАС ДА ОВО ИМАТЕ У ВИДУ!

Овај сајт је информативно-едукативног карактера. Циљ нам је да особама са обољењима дојке пружимо корисне информације о симптомима и лечењу болести.
Уколико Вам се учини да имате неке од наведених симптома ОБАВЕЗНО се јавите лекару. Никако НЕМОЈТЕ сами примењивати наведене терапије без претходне консултације са лекаром!