ПОШТЕДНА ОПЕРАЦИЈА ДОЈКЕ

Прим др Милош Почековац

Шта је поштедна операција дојке?

Поштедном операцијом се отклања тумор са околним здравим ткивом. Колики део ткива мора бити уклоњен зависи од величине тумора и где се налази. Однос величине тумора у односу на волумен дојки је пресудан за извођење поштедне операције.

КОЈЕ ВРСТЕ ПОШТЕДНИХ ОПЕРАЦИЈА ПОСТОЈЕ?

Најважнија промена у хируршком лечењу примарног карцинома дојке била је техника поштедне операције дојке у односу на комплетно уклањање дојке тј. мастектомију, започета пре 30 година. Тренутно се у западној Европи код 60% -80% новооткривених карцинома дојке примењује  поштедна операција. Понекад се назива туморектомија, парцијална ресекција или квадрантектомија у зависности колики део ткива дојке се отклања.

ДА ЛИ СУ БЕЗБЕДНЕ ПОШТЕДНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ДОЈКЕ ?

Студије су показале да је стопа преживљавања иста код особа које су биле подвргнуте поштедном операцијом у односу на комплетно уклањање дојке. Подаци су објављени између 1977. и 1981. године у Милану.

Циљ хируршке технике је био да се уклони примарни карцином и већа  количина околног ткива, укључујући кожу и мишићну фасцију. 

Каснија истраживања су поредила туморектомију (ексцизија тумора са најмање 2мм околног здравог ткива) са дисекцијом аксиле и радиотерапијом у односу на квадрантектомију са дисекцијом аксиле и радиотерапијом. Укупна стопа преживљавања се не разликује у две групе.     

КОЈА ЈЕ ПРЕДНОСТ ПОШТЕДНЕ ОПЕРАЦИЈЕ?

Многе жене са карциномом дојке у раном стадијуму могу бирати између поштедне операције дојке и мастектомије. Главна предност код поштедне операције је што се задржава, остаје, преостали део дојке, али ће већина добити зрачну терапију. Након мастектомије у раном стадијуму карцинома дојке неће добити зрачну терапију.

КОЈЕ СУ ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОШТЕДНУ ОПЕРАЦИЈУ?

  • Поштедна операција дојки је прихватљива опција за лечења  већине болесника са раним карциномом дојке, уз употребу онкопластичних техника за одржавање добрих козметичких ефеката.
  • Однос величине тумора у односу на величину дојке је од суштинског значаја за извођење поштедне операције.
  • Пажљива хистолошка процена граница ресекције је од суштинског значаја. Тумор не сме бити на ивици ресекције и пожељно је да здравог ткива буде > 2 мм

Клинички преглед дојки темељна дијагностичка процедура која обухвата анамнезу и физикални преглед. Разлог за клинички преглед може бити: систематски преглед, развојна аномалија, бол у дојци, повреда, тумор у дојци, влажење из брадавице, увећање лимфних чворова пазушне јаме. Физикални преглед обухвата инспекцију и палпацију…

МОЛИМО ВАС ДА ОВО ИМАТЕ У ВИДУ!

Овај сајт је информативно-едукативног карактера. Циљ нам је да особама са обољењима дојке пружимо корисне информације о симптомима и лечењу болести.
Уколико Вам се учини да имате неке од наведених симптома ОБАВЕЗНО се јавите лекару. Никако НЕМОЈТЕ сами примењивати наведене терапије без претходне консултације са лекаром!

breast conserving surgery, poštedna operacija dojke

Брзи одговори

Завршетак поштедне операције

Три месеца након операције.

Неприметан ожиљак изнад десне ареоле.

Постоперативни ожиљак након два месеца од операције

Код исте пацијенткиње (лева дојка оперисана) очуван волумен и естетски изглед дојке

Sentinel biopsy breast cancer
Прим. др Милош Почековац
онкохирург