SAMOPREGLED DOJKE

Prim dr Miloš Počekovac

Šta je samopregled dojke?

Samopregled dojki je dopunska metoda redovnom kliničkom pregledu koji obavlja izabrani lekar, ginekolog ili onkohirurg jednom ili dva puta godišnje.

SAMOPREGLED DOJKI

Samopregled dojki se vrši jednom mesečno, obično između 5. i 12. dana menstrualnog ciklusa.

Preporuka je i da se samopregled obavlja tokom i nakon tuširanja jer voda i sapunica omekšavaju kožu što olakšava samopregled, odnosno bolje se opipavaju promene na dojkama.

Samopregled se obavlja i u ležećem položaju jer se mlečna žlezda razlije preko zida grudnog koša i bolje se opipavaju promene koje se nalaze u donjim delovima dojke, za razliku od stojećeg i sedećeg položaja gde se bolje opipavaju promene u gornjim delovima dojki.

Kako izgleda samopregled dojki?

Samopregled vršimo u stojećem i ležećem položaju.

Stojeći položaj:

Ispred ogledala, postavimo ruke pored tela, na bokove kao i iznad glave i opisujemo kožu i bradavicu jer se ovaj način, promene lakše uočavaju.

Podignemo jednu ruku iznad glave, a drugom rukom kružnim pokretima opipavamo sve delove dojke.

Desnom rukom opipavamo levu dojku i levom rukom opipavamo desnu dojku.

Potrebno je šakom ili  dve trećine prstiju opipavati dojku, a ne vrhovima prstiju, kako bi se dobio osećaj trodimenzionalnosti uočljive promene.

Ležeći položaj:

U ležećem položaju podignitu ruku iznad glave i postaviti jastuk ili peškir ispod lopatice, a suprotnom rukom opipavate sve delove dojke, uključujući i pazuh. Takođe, desnom rukom opipava se leva dojka i suprotno.

Ležeći položaj je bolji za opipavanje većih (voluminoznijih) dojki jer se žlezda razlije preko zida grudnog koša.

U ležećem položaju se bolje opipavaju promene u donjim delovima dojke za razliku od stojećeg ili sedećeg položaja kada se lakše opipavaju promene u gornjim delovima dojke.

Na kraju pregleda potrebno je lagano pritisnuti obe bradavice radi prisustva iscedka ili tečnosti.

Tokom pregleda ako primetite bilo kakve promene, obavezno se javite Vašem lekaru.

Samopregled i menstrualni ciklus

Žene sa menstrualnim ciklusom:

Zbog normalnih hormonalnih promena koje utiču na tkivo dojke potrebno je izabrati isti dan u mesecu kako bi se uočile normalne promena koje se dešavaju u tkivu dojke.

Žene u premenopauzi:

Preporuka je da se samopregled obavlja pred kraj menstrualnog ciklusa jer tada hormonalne promene najmanje utiču na tkivo dojke i u tom periodu su dojke najmanje osetljive.

Žene u menopauzi:

Potrebno je izabrati jedan dan u mesecu i  ponavljati samopregled svakog meseca.

Šta se opisuje samopregledom dojki?

Samopregledom dojki opisujemo

-oblik

-veličinu

-simetričnost

-deformitete kože

-položenost areole i bradavice

MOLIMO VAS DA OVO IMATE U VIDU!

Ovaj sajt je informativno-edukativnog karaktera. Cilj nam je da osobama sa oboljenjima dojke pružimo korisne informacije o simptomima i lečenju bolesti. Ukoliko Vam se učini da imate neke od navedenih simptoma OBAVEZNO se javite lekaru. Nikako NEMOJTE sami primenjivati navedene terapije bez prethodne konsultacije sa lekarom!