АТЕРОМ У ДОЈЦИ

Прим. др Милош Почековац

Шта је атером?

Атером је бенигни тумор поткожног ткива. Понекад се назива и епидермоидна циста. Представља повећано накупљање себума и ћелија коже. Атероми се углавном налазе на глави, лицу, врату, али и на другим деловима тела.

Узрок настајања?

Узрок настанка је најчешће блокада секреције лојних жлезда, али може бити и последица повреде или инфекције коже.

Себацеална циста је тип епидермоидне цисте која се формира као колекција кератинског материјала.  Себум, који иначе има улогу у заштити коже, секретују лојне жлезде у поткожном ткиву. Долази до накупљања липида, кристала холестерола и ћелија коже и формирања чвора који је обложен сквамозним епителом. Може да настане и због генетске предиспозиције.

Клинички, епидермоидна циста представља тврд чвор  у кожи. Међутим, у дојци лезија често расте дубоко унутар поткожног ткива дојке и налази се између масног ткива и млечне жлезде. Због тога је клиничка дијагностика отежана. На ултрасонографији се види као чврста, ограничена и комплексна маса.

Атером постаје болан када се упали, односно када дође до продора бактерија у њега (нпр. када пацијент покушава да истисне чвор). Дерматолози саветују да се чвор не дира, односно да се не притиска, како не би дошло до инфекције. Уколико су пречника преко 5 цм називају се гигантске епидермоидне цисте, које се ретко јављају у дојкама.

Атером се може потпуно извадити (ексцидирати) кроз мали рез на кожи у локалној анестезији.

Лечење

Лечење некомпликоване епидермоидне цисте подразумева потпуну ексцизију заједно са капсулом.

Малигна трансформација зида епидермоидне цисте јавља се врло ретко (0,045%). Због тога се за дефинитивну хистопатолошку дијагнозу обично препоручује ексцизија свих епидермоидних циста у дојкама и тако искључује могућност малигне лезије са наизглед бенигним особинама, односно спречавају потенцијалне компликације попут инфекције и малигне трансформације.

Стање после инцизије и евакуације гноја и атерома

МОЛИМО ВАС ДА ОВО ИМАТЕ У ВИДУ!

Овај сајт је информативно-едукативног карактера. Циљ нам је да особама са обољењима дојке пружимо корисне информације о симптомима и лечењу болести.
Уколико Вам се учини да имате неке од наведених симптома ОБАВЕЗНО се јавите лекару. Никако НЕМОЈТЕ сами примењивати наведене терапије без претходне консултације са лекаром!

онкохирург
Прим. др Милош Почековац
Неизмерно сам захвална Др Милошу, јер ми је скинуо највећу муку коју сам до тад имала у животу.
Милица...