Др Милош Почековац | Др Наташа Пујић Станисављев гостовање на телевизији | Новости

          У емисији „Превенција пре свега“ телевизије Фрушка гора др Наташа Пујић Станисављев говори о превенцији рака дојке.

           Шта представља рано откривање карцинома дојке?
          То је откривање карцинома у оној фази када ни сама жена није свесна да је оболела, односно у фази када она сама не може да напипа тумор. До сада нисмо имали решења за рано откривање током претходних пет хиљада година, где постоје документи да жене оболевају од карцинома дојке где нисмо имали решење за излечење и болест је била неизлечива. Тек у последњим деценијама имамо могућност да се против ове болести боримо и основни начин је детекција у раној фази.
          Зашто је важна детекција у раној фази болести?
          Детекција у раној фази болести значи када пацијенткиња сама не може да напипа тумор нити обучен лекар. Важно је зато што је у овој фа  зи болест 100% излечива. Операцијом малих карцинома жена наставља да живи свој нормални живот као да нису оболеле. Важност откривања малих карцинома јесте не само што можемо да излечимо пацијента него самом операцијом отклањамо само мали део дојке, не морамо да отклањамо целу дојку. Терапија која се прима након операције је мање агресивна него када болест лечимо у одмаклој фази.
          Kоје методе користимо за откривање болести у раној фази?
          Златни стандард за откривање болести у раној фази је мамографија. Мамографија се увек допуњава ултразвучним прегледом. Светска препорука је да се мамографија ради на сваке две године, а ултразвук на годину дана. У нашим домовима здравља ова препорука се примењује код жена преко 50. године живота.
          Kо обавља прегледе дојки?
          Добро обучен радиолог који је прошао посебну обуку из обе области.
          Kоји проблеми постоје код превентивних прегледа дојки код нас у Србији?
          Основни проблем јесте не одазивање на редовне прегледе. У емисији др Наташа Пујић Станисављем открива који су најчешћи разлози неодазивања на превентивне прегледе.