Др Милош Почековац | Operacija karcinoma dojke | Новости

          Најважнија промена у хируршком лечењу примарног карцинома дојке била је техника поштедне операције дојке, започета пре 30 година, у односу на комплетно уклањање дојке тј. мастектомију. Тренутно се у западној Европи код 60% -80% новооткривених карцинома дојке примењује поштедна операција. Понекад се назива туморектомија, парцијална ресекција или квадрантектомија у зависности колики део ткива дојке се отклања.
          Поштедном операцијом се отклања тумор са околним здравим ткивом.
Колики део ткива мора бити уклоњен зависи од величине тумора и где се налази.
Однос величине тумора у односу на волумен дојки је пресудан за извођење поштедне операције.
Студије су показале да је стопа преживљавања иста код особа које су биле подвргнуте поштедном операцијом у односу на комплетно уклањање дојке. Подаци су објављени између 1977. и 1981. године у Милану.
Циљ хируршке технике је био да се уклони примарни карцином и већа количина околног ткива, укључујући кожу и мишићну фасцију.

          Многе жене са карциномом дојке у раном стадијуму могу бирати између поштедне операције дојке и мастектомије.

          Главна предност код поштедне операције је што се задржава, остаје, преостали део дојке, уз задовољавајући естетски резултат. Ова операција је изводљива у почетном, раном стадијуму тумора.
Да би се утврдило да ли се тумор дојке проширио у лимфне чворове пазуха, потребно је да се уклони један или више чворова и послати на хистопатолошку анализу.

          Сенитнел биопсијом лимфног чвора (СЛНБ) открива се да ли је први лимфни чвор у пазуху захваћен туморским ћелијама. Уколико је негативан налаз на лимфном чвору није потребно даље уклањање лимфних чворова тј. није потребна дисекција аксиле.

          Обележавање првог лимфног чвора се врши уз помоћ метилинског плавила или радионуклида или оба заједно.


Прим др Милош Почековац
специјалиста опште хирургије
субспецијалиста онкологије
www.bolestidojke.rs
064 15 39 047