Шта су лактациони аденоми?

Прим др Милош Почековац

    Лактациони аденоми су бенигни тумори дојке који се јављају код трудница, дојиља и у постпарталном периоду. Спадају у аденоматозне лезије дојке, а узроковани су физиолошким променама у дојци услед промена хормонског статуса у трудноћи и дојењу. Јављају се у трудноћи или постпарталном периоду у виду меког, безболног, покретног тумора у дојци, често у њеним предњим деловима. Могу расти брзо и достићи велике димензије те бити мултипли. Евентуална појава бола и нагло убрзање раста указују на инфаркт у лезији.

    У постпарталном периоду или по прекиду дојења често нестану или се смање, али се поново могу јавити у наредној трудноћи. Ради смањења лезије по престанку дојења може се дати бромокриптин. Уколико лезија ни тада не нестане, индикована је хируршка ексцизија.

    Радиолошка метода избора код сумње на лактациони аденом је ултразвук, с обзиром на то да су у питању труднице или дојиље. Типичан ултразвучни налаз указује на бенигну лезију – оштро су ограничени, овални или благо лобулилрани, хомогени, хипоехогени или изоехогени, обично са постериорним појачањем, компресибилни, хиперваскуларни; често имају хиперехогене траке, а понекад и цистичне зоне (знак инфаркта и некрозе). Често се не могу разликовати од фиброаденома. Међутим, понекад својим ултразвучним особинама могу личити на малигни тумор. Због неспецифичних особина, а ради дефинитивне хистопатолошке дијагнозе, саветује се биопсија.

    Диференцијално дијагностички у обзир најпре долази фиброаденом, који у трудноћи може значајно порасти, затим галактокела те други бенигни, али и малигни тумори у трудноћи. У случају инфаркта и последичног бола, могу личити на инфицирану галактокелу, апсцес или високоградусни малигни тумор.

    Шести месец трудноће – овална, јасно ограничена, паралелно с кожом оријентисана хипоехогена солидна лезија са танким хиперехогеним септама и васкуларним сигналима – лактациони аденом.