Поштедне операције дојке

Прим др Милош Почековац

Шта је поштедна операција?

    Поштедном операцијом се отклања тумор са околним здравим ткивом. Колики део ткива мора бити уклоњен зависи од величине тумора и где се налази. Однос величине тумора у односу на волумен дојки је пресудан за извођење поштедне операције.

Које врсте поштедних операција постоје?

    Најважнија промена у хируршком лечењу примарног карцинома дојке била је техника поштедне операције дојке у односу на комплетно уклањање дојке тј. мастектомију, започета пре 30 година. Тренутно се у западној Европи код 60% -80% новооткривених карцинома дојке примењује  поштедна операција. Понекад се назива туморектомија, парцијална ресекција или квадрантектомија у зависности колики део ткива дојке се отклања.

Да ли су безбедне поштедне операције дојке?

    Студије су показале да је стопа преживљавања иста код особа које су биле подвргнуте поштедном операцијом у односу на комплетно уклањање дојке. Подаци су објављени између 1977. и 1981. године у Милану.

    Циљ хируршке технике је био да се уклони примарни карцином и већа  количина околног ткива, укључујући кожу и мишићну фасцију. 

    Каснија истраживања су поредила туморектомију (ексцизија тумора са најмање 2мм околног здравог ткива) са дисекцијом аксиле и радиотерапијом у односу на квадрантектомију са дисекцијом аксиле и радиотерапијом. Укупна стопа преживљавања се не разликује у две групе.     

Која је предност поштедне операције?

   Многе жене са карциномом дојке у раном стадијуму могу бирати између поштедне операције дојке и мастектомије. Главна предност код поштедне операције је што се задржава, остаје, преостали део дојке, али ће већина добити зрачну терапију. Након мастектомије у раном стадијуму карцинома дојке неће добити зрачну терапију.

Које су препоруке за поштедну операцију?

  • Поштедна операција дојки је прихватљива опција за лечења  већине болесника са раним карциномом дојке, уз употребу онкопластичних техника за одржавање добрих козметичких ефеката.
  • Однос величине тумора у односу на величину дојке је од суштинског значаја за извођење поштедне операције.
  • Пажљива хистолошка процена граница ресекције је од суштинског значаја. Тумор не сме бити на ивици ресекције и пожељно је да здравог ткива буде > 2 мм