Радиотерапија код карцинома дојке
други део

При. др сци.мед. Јасмина Младеновић

Прим др Милош Почековац

     Радиотерапија се спроводи на апаратима-линеарни електронски акцелератор (LINAC), који емитују x-зрачење и снопове електрона високих енергија.

     Апарати су смештени у посебне радиотерапијске бункере. То су специјално пројектоване и изграђене просторије које имају масивне заштитне зидове. Извор зрачења је удаљен од пацијента. Зрачни снопови из извора зрачења пролазе кроз кожу и усмеравају се на туморско ткиво или место где је био тумор. Број зрачних поља зависи од самих карактеристика, локализације и волумена тумора, као и односа са околним здравим ткивом.

     Зависно од терапијског плана, број фракција зрачења у третману може бити од једне до пет недељно, док се викендом прави пауза. Ова пауза у зрачењу омогућава опоравак здравих ћелија, које су иначе отпорније од болесних – туморских ћелија.

     За време третмана, који траје кратко, обично неколико минута, пацијент треба нормално да дише и не сме се померати, због прецизности примене зрачења. Сам процес је потпуно безболан и пацијент у току третмана најчешће ништа не осећа. Понекад је могуће у региону зрачења на кожи имати осећај топлине.

УКОЛИКО ПРИМЕТИТЕ БИЛО КАКВУ ПРОМЕНУ НА ДОЈКАМА ОБАВЕЗНО СЕ ЈАВИТЕ СВОМ ЛЕКАРУ!!!
САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ НИЈЕ ЗАМЕНА ЗА ОДЛАЗАК ОНКОХИРУРГУ И РАДИОЛОГУ КОЈИ ОБАВЉА УЛТРАЗВУК ДОЈКИ И МАМОГРАФИЈУ!!!