Здрава исхрана

Анђелка Ранковић, нутрициониста

Прим др Милош Почековац

     Процењује се да би се правилним начином исхране, контролом телесне тежине, оптималном физичком активношћу, избегавањем дуванског дима и избегавањем прекомерне конзумације алкохола могао спречити велики број случајева карцинома и других хроничних болести.

     Ових принципа би требало да се придржавају све особе, уз прилагођавање годинама старости и здравственом статусу.
    Особе које болују од карцинома дојке или других хроничних болести, током терапије треба да своју исхрану прилагоде терапијском режиму и постојећим тегобама.

ПРЕПОРУKЕ ЗА ПРАВИЛНУ ИСХРАНУ

  1. Бирајте храну претежно биљног порекла: храна треба да буде богата воћем, поврћем, махунаркама и житарицама.

  2. Једите што више воћа и поврћа.
    Једите воће и поврће више пута дневно (бар пет оброка односно 400 до 800 грама на дан) током целе године.
    Исхрана богата воћем и поврћем смањује ризик за настанак различитих типова карцинома.
    Воће и поврће садрже влакнасте материје, витамине, минерале и друге битне састојке. Препоручује се да свакога дана имате бар пет порција воћа и поврћа.

  3. Храна биљног порекла богата скробом.
    Једите 600–800 грама хране биљног порекла која је богата скробом или беланчевинама.
    У прву групу спадају:
         -житарице
         -махунарке односно зрнасто поврће (пасуљ, грашак, сочиво)
         -кртоласто поврће (кропмпир, репа)
         -шаргарепа, бела зелен и сл.

         Интегралне житарице имају предност над прерађеним (рафинираним). Ова група намирница садржи влакнасте материје, витамине (Б, Ц, Е, каротеноиде) и друге састојке који делују заштитно.
    Влакнастих материја има доста у житарицама и зрнастом поврћу.

  4. Не пијте алкпхплна пића.
    Алкохолна пића се не преппручују. Ако их ипак конзумирате,ограничите их на једно пиће дневно.

  5. Ограничите употребу црвеног меса.
    Избаците из исхране црвено месо (свињетину, говедину, јагњетину) или ограничите његову употребу на 80 грама дневно. Уместо црвеног меса једите рибу, живинско месо или евентуално дивљач.

  6. Ограничите употребу масноћа.
    Ограничите употребу масне хране, нарочито животињског ппрекла. Kористите умерене количине
    биљних масноћа.

  7. Ограничите употребу соли и слане/усољене хране

  8. Избегавајте препечену храну, роштиљ, усољену и димљену храну.

  9. Водите рачуна о телесној тежини.

  10. Будите физички активни.

УКОЛИКО ПРИМЕТИТЕ БИЛО КАКВУ ПРОМЕНУ НА ДОЈКАМА ОБАВЕЗНО СЕ ЈАВИТЕ СВОМ ЛЕКАРУ!!!
САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ НИЈЕ ЗАМЕНА ЗА ОДЛАЗАК ОНКОХИРУРГУ И РАДИОЛОГУ КОЈИ ОБАВЉА УЛТРАЗВУК ДОЈКИ И МАМОГРАФИЈУ!!!