Магнетна резонанца дојке (МР)

Магнетна резонанца дојке користи магнетно поље, радио таласе и рачунар да би се направиле детаљне слике структура унутар дојке. Првенствено се користи као допунскa метода за скрининг дојке мамографијом или ултразвуком.

 РАЗГОВОР СА ПРИМ. ДР МАГДАЛЕНОМ РАДОВИЋ О ВАЖНОСТИ МАГНЕТНЕ РЕЗОНАНЦЕ

     Може се користити за тестирање жена са високим ризиком за карцином дојке, за процену обима рака након дијагнозе или за даљу процену абнормалности које су уочене на мамографији. МР дојке не користи јонизујуће зрачење и то је најбоља метода за утврђивање да ли су силиконски имплантати пукли.

    МР не користи зрачење (икс-зраке).

    МР дојке нуди драгоцене информације о многим стањима дојке које није могуће добити другим модалитетима снимања, као што су мамографија или ултразвук.

Индикације за магнетну резонанцу дојке

    Скрининг код жена са високим ризиком за карцином дојке

    За жене са високим ризиком за карцином дојке, обично због позитивне  породичне анамнезе, МР може бити одговарајуће средство за скрининг за карцином дојке. Позитивна  породична анамнеза обично је мајка или сестра која је имала рак дојке пре 50. године. То могу бити и тетке или рођаци, укључујући и оне са очеве стране. Рођаци који су имали рак јајника такође повећавају ризик. У зависности од породичне анамнезе, такође се може препоручити генетско испитивање.

  • Утврђивање раширености тумора након  дијагнозе карцинома дојке

    После дијагнозе карцинома дојке, може се извршити МР дојке како би се утврдило:

  • -колико је рак велик и да ли укључује мишића у подлози
  • -ако постоје друге врсте карцинома  код исте дојке и постоји ли неочекивани карцином у супротној дојци
  • -ако у пазуху постоје ненормално велики лимфни чворови, што може бити знак да се рак проширио на то место.
  • Процена абнормалности које су уочене на мамографији

    Понекад се неправилности које се виде на мамограму не могу адекватно проценити додатном мамографијом и ултразвуком. У овим ретким случајевима, МРИ се може користити да се коначно утврди да ли је за абнормалност потребна биопсија или може сигурно да се остави на миру.

  • Процена места ресекције дојке у годинама након лечења рака дојке

    Ожиљци и понављајући рак могу изгледати идентично на мамографији и ултразвуку. Ако се промена ожиљка од операције  открије било мамографијом или физикалним прегледом, МР може помоћи да се утврди да ли је промена нормално сазревање ожиљака или рецидив рака.

  • Након хемотерапије код пацијената који су примали неоадјувантну хемотерапију

    У неким случајевима ће се рак дојке лечити хемотерапијом пре него што је уклоњен хируршком интервенцијом. То се назива неоадјувантна хемотерапија. У овим случајевима МР се често користи за праћење ефекта хемиотерапије.

  • Процена имплантата груди

    Магнетна резонанца  је  најбоља метода за утврђивање да ли су силиконски имплантати пукли.