Интрадуктални

папиломи

Интрадуктални папиломи дојке су бенигне лезије са инциденцом од око 2-3%(1). Подељени су у две главне категорије: солитарни (централни) папиломи и вишеструки (периферни) папиломи.

даље

Харматоми

дојке

Хаматроми су углавном бенигне промене које представљају зрела али архитектонски непотпуно организована ткива на локализацији која и нормално садржи та ткива.

даље

Липоми

дојке

Липоми су бенигни мезенхимални тумори који се развијају у подручјима богатим масним ткивом.

даље

Дуктектазије

дојке

    Дуктектазије су проширења млечних каналића. Дојке се састоје од млечних жлезда које могу да производе млеко. Млеко се ствара у деловима жлезде који се називају лобулуси. 

даље

Атером

дојке

    Атером је бенигни тумор поткожног ткива. Понекад се назива и епидермоидна циста. Представља повећано накупљање себума и ћелија коже. Атероми се углавном налазе на глави, лицу, врату, али и на другим деловима тела.

даље

Радијални

ожиљак

    Радијални ожиљак дојке заправо није ожиљак, већ бенигна пролиферативна лезија са радијално распоређеним дуктусима, склерозом и централном фиброеластозом.

даље

Лактациони

аденоми

Лактациони аденоми су бенигни тумори дојке који се јављају код трудница, дојиља и у постпарталном периоду. Спадају у аденоматозне лезије дојке, а узроковани су физиолошким променама у дојци услед промена хормонског статуса у трудноћи и дојењу.

даље

Миофибробластом

дојке

    То је редак бенигни мезенхимални тумор дојке порекла ћелија строме (миофибробласта). Чини мање од 1% свих бенигних тумора дојке. То је тумор вретенастих ћелија.

даље

„GRANULAR CELL“

тумор дојке

Порекло овог тумора и даље је недовољно разјашњено али експресија Ц100 протеина фаворизује теорију о неуроектодермалном пореклу.

даље