ЛИМФЕДЕМ
или оток руке након операције дојке

Прим др Милош Почековац

     Лимфни систем дојке чине лимфа, лимфни судови, и лимфни чворови. Лимфни судови дренирају или одводе вишак међућелијске течности из дојке, а лимфни чворови дренирају ову течност и на тај начин је “чисте” од штетних материја нпр. од бактерија и вируса. Код карцинома дојке у одређеном проценту случајева могуће је ширење кроз лимфне судове и задржавање штетних ћелија у лимфне чворове те је неопходно њихово отклањање.

     Када су одстрањени лимфни чворови могуће је накупљање лимфне течности испод пазуха. Обично се након операције поставља дрен који одводи вишак лимфе или се пунктира иглом у наредних неколико недеља.

     Лимфедем или оток руке настаје након уклањање лимфних чворова пазуха са стране оперисане дојке због преоптерећености лимфног система и накупљања лимфне у поткожном или масном ткиву.

     Пацијенткиња обично примети оток или увећање шаке са стране оперисане дојке који се може проширити и на целу руку. Може се јавити бол, нелагодност, смањење покретљивости прстију, шаке или целе руке. Кожа је задебљала, а понекад и црвена.

     Лимфедем или оток руке може се јавити у било ком постоперативном периоду, а чешћи је код пацијенткиња које су примиле и радиотерапију.

     Непосредно након операције физијатар заједно са физиотерепеутом саветује и ради вежбе са пацијентом ради спречавања настанка лимфедема.

     Шта је лимфедем и које су препоруке за његово спречавање објашњава нам струковни физиотерапеут и специјалиста лимфотерапеут Ненад Жујовић.

УКОЛИКО ПРИМЕТИТЕ БИЛО КАКВУ ПРОМЕНУ НА ДОЈКАМА ОБАВЕЗНО СЕ ЈАВИТЕ СВОМ ЛЕКАРУ!!!
САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ НИЈЕ ЗАМЕНА ЗА ОДЛАЗАК ОНКОХИРУРГУ И РАДИОЛОГУ КОЈИ ОБАВЉА УЛТРАЗВУК ДОЈКИ И МАМОГРАФИЈУ!!!