Фиброаденом

дојке

Фиброаденоми су бенигни, доброћудни тумори састављени од строме лобулуса дојке. Фибро-везивно ткиво, аденом-жлездано ткиво.

даље

Цисте

дојке

Цисте дојке спадају једно од најчешћих бенигних обољење дојке. Процењено је да ће 7-10% свих жена током свог репродуктивног живота да развије цисту на дојци.

даље

Бол

у дојци

Бол у дојкама је чест разлог за посете лекара опште праксе, интернисте, гинеколога, и хирурга. То је уобичајено код жена, али се повремено јавља и код мушкараца.

даље

Маститис

запаљење дојке

Према светској здравственој организацији маститис је запаљење ткива дојке које може или не мора бити повезано са бактеријском инфекцијом.

даље

Интрадуктални

папиломи

Интрадуктални папиломи дојке су бенигне лезије са инциденцом од око 2-3%(1). Подељени су у две главне категорије: солитарни (централни) папиломи и вишеструки (периферни) папиломи.

даље

Харматоми

дојке

Хаматроми су углавном бенигне промене које представљају зрела али архитектонски непотпуно организована ткива на локализацији која и нормално садржи та ткива.

даље

Липоми

дојке

Липоми су бенигни мезенхимални тумори који се развијају у подручјима богатим масним ткивом.

даље

Дуктектазије

дојке

    Дуктектазије су проширења млечних каналића. Дојке се састоје од млечних жлезда које могу да производе млеко. Млеко се ствара у деловима жлезде који се називају лобулуси. 

даље

Атером

дојке

    Атером је бенигни тумор поткожног ткива. Понекад се назива и епидермоидна циста. Представља повећано накупљање себума и ћелија коже. Атероми се углавном налазе на глави, лицу, врату, али и на другим деловима тела.

даље

Радијални

ожиљак

    Радијални ожиљак дојке заправо није ожиљак, већ бенигна пролиферативна лезија са радијално распоређеним дуктусима, склерозом и централном фиброеластозом.

даље

Лактациони

аденоми

Лактациони аденоми су бенигни тумори дојке који се јављају код трудница, дојиља и у постпарталном периоду. Спадају у аденоматозне лезије дојке, а узроковани су физиолошким променама у дојци услед промена хормонског статуса у трудноћи и дојењу.

даље

Миофибробластом

дојке

    То је редак бенигни мезенхимални тумор дојке порекла ћелија строме (миофибробласта). Чини мање од 1% свих бенигних тумора дојке. То је тумор вретенастих ћелија.

даље

„GRANULAR CELL“

тумор дојке

Порекло овог тумора и даље је недовољно разјашњено али експресија Ц100 протеина фаворизује теорију о неуроектодермалном пореклу.

даље