Масно ткиво дојке - ЛИПОМ

Прим др Милош Почековац

др Драган Стојановић

Шта је липом?

Липоми су бенигни мезенхимални тумори који се развијају у подручјима богатим масним ткивом. Због масне грађе дојке често постоје проблеми у дијагнози, лечењу и реконструкцији.

Липом у дојци​

    Липоми су једна од најчешћих бенигних неоплазми насталих из масног ткива. Учесталост је приближно 16% свих мезенхималних тумора (1). Обично се развијају као добро ограничени бенигни тумори обавијени танком капсулом који су покретни испод коже. Могу се појавити у било ком делу тела.  Код пацијенткиња може да се јави забринутост због раста дојке, асиметрије, као и страх од малигне болести. Асиметрија дојке може бити резултат неуједначене хипертрофије или неопластичног раста, што доводи до проблема у дијагностици (2). Велики или гигантски липоми се дефинишу као лезије које имају пречник од најмање 10 цм или тежину већу од 1.000 г (3)

    Липоми се могу јавити јавити у готово сваком делу тела са преваленцом од 2,1 на 1.000 становника (4). Двадесет посто се налази на грудном кошу (5). Карактеристично је да су мали и асимптоматски (6).
    Већина случајева асиметрије дојке и једностраног проширења дојке резултат је неједнаке физиолошке хипертрофије, али треба сумњати и на неопластични процес када промене у величини прати очигледна асиметрија, што отежава дијагностику (7).

    Mожемо да закључимо да су липоми дојке бенигни тумори са врло ограниченим ризиком од малигне трансформације. Након успешне ексцизије имају одличну прогнозу упркос чињеници да код неких пацијенткиња могу представљати велики реконструктивни изазов, посебно у погледу симетрије и естетике. Преоперативна евалуација изискује пажљиву дијагностичку обраду због сличности липома са другим стањима, нарочито онима повезаним са асиметријом дојке и бенигном хипертрофијом (8).

Приказ случајева

    Пацијенткиња стара 71 годину са палпабилним налазом мекоткивне промене у горњем спољашњем квадранту леве дојке и ултразвучно дијагностикованом липоматозном променом. Нема тегоба, очувана сензибилост дојке и леве руке.

    Иако је тумор био 23,5 цм, рез је направљен близу леве аксиларне регије и није било потребе за додатном реконструкцијом дојке, јер су очувани волумен и симетричност дојке.

Камен у липому

    Пацијенткиња стара 60 година упућена је из скрининга и мамографском  оценом БИ РАДС ЛД2 (слика испод), са палпабилном липоматозном променом у левој дојци и чврстом тумефакцијом унутар липома. Промена се налази инфрамамарно лево или у сулкусу леве дојке. УЗ БИ РАДС ЛД3 – липом 45×21мм са калцификацијама 35мм.

    Ексцидирана је комплетна промена и послата на биопсију екс темпоре.

    У масном ткиву пречника 105×36 мм налази се калкулус (бела стрелица на слици) промера 35x22x20 мм са околним ситним пољима некрозе масног ткива.