Примарна реконструкција дојке са уградњом имплантата - субкутана мастектомија

Прим др Милош Почековац

шта је субкутана мастектомија?

    Субкутана мастектомија је хируршка процедура током које се отклања комплетно ткиво дојке али уз очување коже, брадавице и ареоле.

    Истовремено се врши реконструкција дојке са уградњом имплантата.

Када је први пут урађена?

    Фриман је 1962. године први увео у хируршку процедуру метод субкутане мастектомије са очувањем коже и брадавично ареоларног комплекса, код бенигних лезија дојке, али није код лечења карцинома дојке или у профилактичке сврхе.

    Хартман је 1999.године са својим сарадницима, објавио у часопису (New England Journal of Medicine) на клиници Мејо, студију о профилактичкој мастектомији која штеди брадавицу (Nipple sparing mastectomy-NSM) код жена високог ризика за настанак карцинома дојке. На овај начин смањио је ризик од настанка карцинома дојке за 81-94% у групама са високим и умереним ризиком.

Да ли се ради код особа које су већ оперисане, у циљу смањења ризика супротне дојке?

    Студије (Мекдоналд) су показале да учесталост  карцинома супротне дојке се значајно смањује након профилактичке мастектомије код жена са позитивном породичном анамнезом.

Могу ли особе са великим и спуштеним дојкама да буду кандидати за ову операцију?

    Истраживања су показала да инфрамамарни рез (испод дојке) или инферолатерални (доње спољашњи) рез најмање доводи до компликација као што су латерализација (померање) брадавице или некроза коже и брадавице.